Jag saknar hela bröd

Standard

Väl hemma idag med mina kvällsinköp insåg jag att det var längesedan jag använde min brödkniv till att skiva bröd med. I min kasse låg ett färdigskivat grovbröd, alldeles perfekta skivor, men på något sätt utan charm. Jag saknar att få använda min brödkniv, skära halvtjocka skivor och bli förgrymmad att skalken blir sned. Min brödkniv är den finaste i min låda, jag fick den när jag slutade i Grythyttan och den diskas varsamt.

En gång fick den följa med på äventyr, Ulrika hade balkongmakeover i min förra lägenhet och trägolv modell enklare skulle läggas. 2 restaurangtjejer använder de vi är vana vid och brödkniven fick agera såg, inte bra, jag vet… men ibland är ivern större än förnuftet.
Kniven klarade sig fint och när jag tänker efter fick den vara ute på vift i helgen när det skars surdegsbröd från den lokale bagaren!

Bakar ni bröd själva?

»

 1. Precis! Håller med. Så fort man börjar skiva ett bröd startar brödets åldringprocess och vem vill egentligen påskynda den?

  • Ät upp brödet istället! Jag gillar färdigskivade bröd och måste finnas en anledning till amerikanarnas ”the greatest thing since sliced bread”.
   Förresten Björn, vet du att införandet av färdigskivade bröd har ökat konsumtionen? Eller att det fanns ett förbud i USA mot färdigskivade bröd 1942 som ett försök att ransonera 🙂

 2. Jag tänker ofta på att jag önskar att jag kunde skiva upp en riktigt tjock skiva själv. Tyvärr tänker jag på smulorna som jag måste ta hand om sen och det extra momentet att just skiva. Bra artikel, får mig att inse hur bekväm man är.

  • Det är fullt möjligt och rimligt att konsumtionen ökar när brödet är skivat. ”Mamma jag är hungrig! Ta en macka så länge” Det hungriga barnet behöver inte använda kniv och det är ju bra, men…. när vi äter nybakat bröd njuter vi av aromerna men det tar inte många timmar innan det börjar kännas gammalt.
   Åldringen hos bröd går till så att brödet släpper fukt och torkar, vilket kallas retrogradation. Vattnet är inte längre ”ett” med stärkelsen utan har avgått, detta lämnar stärkelsen på ytan av de avvattnade stärkelsekornen. Stärkelsen har blivit sträv och hård, man kan kalla den ”kristallisk”.
   Retrogradation är när stärkelsen i brödet släpper fukt och stelnar, värms brödet något tar stärkelsen tillbaka fukt och känns som nygräddat igen. Processen startar så fort man skivar/bryter brödet. Fransmännen vet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s